Mercy Hospital Fore River Campus Consolidation

Mercy Hospital Fore River Campus Consolidation

The Mercy Fore River project aimed to bring all hospital departments together onto one campus, moving the opreations from the State Street location. The Fore River campus was developed in several stages.

The first stage involved creating a new hospital that provides outpatient diagnostic and treatment services. This new facility boasts a surgical platform that includes six operating rooms, two minor procedure rooms, short-stay inpatient surgical beds, and a women’s unit. The second stage included a new ambulatory surgery center, a freestanding medical office building, and an addition to the hospital that houses a new emergency department with dedicated space for patients with behavioral health needs.

By consolidating all hospital departments onto one campus, the hospital is now able to focus on providing patient-centered care for both inpatient and outpatient settings. The design of the campus incorporates the surrounding site and vistas of the Fore River, creating a truly healing environment that benefits all users of the building.

Client
Mercy Hospital
Location
Portland, ME
Square Feet
112,548
Completion Date
2022
The main lobby of the hospital addition features a mural representing Mercy Hospital's faith based mission.
The stained glass windows, were relocated from Mercy Hospital's Mother House, to the State Street hospital, to new ambulatory surgery center. These historic windows raise awareness of Mercy's faith-based heritage.
The PACU/ACU area in the new ambulatory surgery center features natural daylight and private patient bays. The staff work zones are constructed with modular furnishings to increase future flexibility.
The operating rooms in the ambulatory surgery center are spacious, full of the latest tech, and support all types of day surgery.
The treatment rooms in the new emergency department are arranged around an efficient clinical core. Parking space for case carts in front of the team zone keeps the rooms and corridors free from clutter. A simple, sophisticated color palette contributes to a sense of calm throughout the emergency department.
Single patient rooms in the new hospital addition feature large windows with abundant natural light and calming colors. The rooms offer space for patients' families as well.
The new addition to the hospital has been designed in a way that blends seamlessly with the original hospital building. The design extends from the existing hospital to the new addition, both aesthetically and physically, through the loggia and interior arcade. The same brick, precast, glass, and frames were used to create a cohesive look between the two buildings, making them appear as one.
Photography: Blind Dog Photography