University of New England Harold and Bibby Alfond Center for Health Sciences

University of New England Harold and Bibby Alfond Center for Health Sciences

The design of the new Harold and Bibby Alfond Center for Health Sciences was developed through an analysis of the University of New England’s Portland Campus. Organic growth and aggregation through acquisition created discontinuities in the campus fabric. The buildings stitch together the campus and provide the mechanism for future cohesive campus expansion.

The building aligns and engages with the historic Westbrook campus at the pedestrian level by aligning entries and walkways through the remaining residential properties. These connections interconnect the historic college quad and the new quad on this side of campus, defining another epicenter for student engagement.

The Center for Health Sciences realizes UNE’s inter-professional health education mission: integrating students and faculty from across the health disciplines on one campus in an experiential, team-based learning environment. The 109,000-square-foot facility is designed to support discovery through flexible, adaptable interior spaces affording venues for informal and structured interaction in small groups, state-of-the-art labs, and lecture settings.

Client
University of New England
Location
Portland, ME
Square Feet
109,000
1. Programmatic massing.
2. Utilizing the building form to define a new campus quad and creating relationships with the historic campus.
3. Alignment with the new edge of campus.
4. Emphasizing the intersection of the new campus and existing.
The design of the buildings and their program create a unique intersection. The angular relationship between the building forms defines the point where a steel-constructed laboratory wing meets the mass timber wing of the student development space. This intersection parallels the external connections with the site and reinforces the building design.
Project Completion is slated for Winter of 2024
The building is mainly clad in a local brick mix defined by the historic campus and used throughout. Through detailing and juxtaposition, this material has been reinterpreted to give a contemporary feel to the education provided within the building.