Beth Israel Lahey Health Lifestyle Health Center

Beth Israel Lahey Health Lifestyle Health Center

The goal for the new Lifestyle Health Center was to create a supportive and educational environment for individuals on their weight loss journey. The former Sears store has been transformed into a calming, spa-like atmosphere designed to blend retail and educational spaces with a medical practice. The facility provides hands-on learning opportunities to assist patients in forming healthy habits.

The wellness and consultation spaces center around a warm and inviting demonstration kitchen. In this teaching space, patients and staff can collaborate on meal preparation and product selection. The check-in area integrates nutritional food selections and flows into adjacent program areas. New branding and signage incorporated throughout the space promotes health and wellness.

The center’s exterior is inspired by Japanese tea houses and features natural materials, promoting a connection to nature. In the evening, the center glows like a lantern, providing a welcoming experience for visitors.

The use of natural materials, combined with ample natural light and an outdoor garden and patio area, creates a relaxed atmosphere that generates positive experiences for patients and staff.

Client
Beth Israel Lahey Health
Location
Burlington, MA
Square Feet
5,050
Completion Date
2020
The check-in area at the Lifestyle Health Center provides direct views of the adjacent teaching kitchen, offering hands-on learning opportunities for healthy meal preparation.
The furniture is versatile and can be rearranged to accommodate different room layouts including a waiting area, group conversation space, or an observation area into the kitchen.
The teaching kitchen is a central space for educating patients on healthy meal preparation.
Four stools sit in front of the teaching kitchen island. Geometric light fixtures hang from a wooden ceiling feature.
Consult room
The consult room includes both a provider station as well as homey features like lounge furniture, a wooden lamp, and plants.
Nurse station
Warm wooden panels meet clean modern design at the nurse station.
The use of glass at the main entrance brings in abundant natural light and provides a connection to nature for patients.
The former Sears building has transformed into a welcoming atmosphere that blends retail and educational spaces with a medical practice.
Interior light from the health center glows at dusk.