Hannaford Scarborough Home Office Renovation

Hannaford Scarborough Home Office Renovation

Like many businesses, Hannaford, a provider of groceries, underwent significant changes and growth due to the COVID-19 pandemic. Adapting the work environment to align with employees’ desire for flexibility and autonomy was a major challenge, particularly with the rise of remote work emerging from the pandemic. With more than 900 employees, this was a significant undertaking.

To better understand Hannaford’s desired culture, goals, and priorities, SMRT utilized a data-driven decision-making approach. This included a workplace needs assessment and space utilization study, which incorporated employee surveys, associate interviews, and focus groups.

Hannaford recognizes the value of community and mentorship, and their new building is designed to encourage a return to the workplace. The building offers various amenities, including a multistory, collaborative atrium space with flexible, tech-enabled meeting spaces, a full-service cafeteria, and a wellness center. SMRT’s focus on employee health and well-being is reflected in the design of spaces that promote community and connection while ensuring the safety and comfort of Hannaford’s employees.

Client
Hannaford Bros.
Location
Scarborough, ME
Square Feet
280,000
Hannaford adopted a model where associates are assigned to neighborhoods based on their most frequent collaborators, rather than a specific seat. A pre-pandemic space utilization study indicated that individual assigned seating remained vacant during 60% of the work week. To make better use of the space, Hannaford reduced the number of individual seats and created higher-value, shared spaces. In addition to tech-enabled meeting spaces for in-person collaboration, all associates have access to our single-user focus, designed to provide employees with the privacy and productivity they need to work efficiently, much like they would experience while working from home.
Reducing the amount of space allocated to assigned, individual workspaces also offered the ability to create culture-enhancing amenity spaces, like a large, light-filled fitness center and centralized, flexible gathering space to foster casual collisions and social connection.
Design features include the use of color, natural materials, and graphics to enhance wayfinding and sense of place to create visual landmarks throughout the building.