Maine Correctional Center Renovation and Construction

Maine Correctional Center Renovation and Construction

The Maine Correctional Center (MCC) reconfiguration is the culmination of a 20+ year, system-wide transformation to a forward-thinking, rehabilitation-focused operational model for the Maine Department of Corrections (MDOC). SMRT has been a trusted partner of the MDOC for the duration of this journey, designing facilities across the state to enable the growth of their future-focused mission.

The design of the new MCC provides ample opportunities for education, rehabilitation, and treatment services for all of the incarcerated population. New housing units provide safe, clean environments filled with natural light, bright colors, and normalized furnishings. Residents have views of the surrounding meadows and direct access to exterior spaces within each housing pod. Additional features include spaces for medication-assisted treatment, healthcare, and mental health services, a new gym and fitness facility, a chapel, and a music room. Classroom spaces are also featured inside each pod, as well as in a centralized educational building.

Client
Maine Department of Corrections
Location
Windham, ME
Completion Date
2023
SMRT paid special attention throughout the planning and design process to the experience of visiting family members, especially children with incarcerated parents. The entrance, public lobby, and family visitation areas utilize conventional materials, normal furnishings, and soft colors to create a welcoming, human-scale environment to reduce anxiety and promote calmness and connection.
The housing areas are designed around the tenants of direct supervision. The environment is calm and comfortable, which results in fewer conflicts and a greater emphasis on education and rehabilitation. These normalized environments include direct daylighting and views of nature in all cells, wooden doors, and movable furnishings.
The facility also features a modern kitchen, laundry, and support facilities to serve the 980 resident population.
Health and fitness program areas are shared by alternate schedules for the male and female populations.
This $149 million reconfiguration also includes a new central utility plant which is capable of serving all of the new and renovated buildings on campus with additional capacity for any future needs.
A vacuum plumbing system is utilized for all of the new housing areas. This system uses about 68% less than traditional commercial fixtures, reducing water consumption with independent fixture control options.
Staff, service providers, and volunteers can now access contemporary office spaces, meetings, lockers, and fitness rooms.
An outdoor staff break area was included in the design, dedicated to remembering fallen officers.