Back to Portfolio

MaineHealth Scarborough Medical Office Building

This 4-story, 110,000 sq. ft. medical office building successfully builds upon SMRT’s 20 year relationship with MaineHealth. This state-of-the-art facility, initially conceived through a master campus planning collaboration with Maine Medical Center, brings cohesion and connectivity to a growing medical campus.

Prior to embarking on the design, SMRT facilitated a visioning phase with Maine Medical Partners to determine the highest and best programmatic use of the allocated resources. A key goal of the project was to optimize the clinical space to create a naturally collaborative environment across interrelated and complementary specialties. To achieve that goal, the facility brings together multiple neurological specialties on two levels of the medical office building to create a Neuroscience Institute.

Similarly, on another level, the project co-locates multiple ear, nose and throat (ENT) practices, including audiology. The remainder of the program includes a fluoroscopy suite, MRI, x-ray and vascular surgery practice with procedure room. SMRT also worked with the owner and construction partners to enhance the building’s visibility and connectivity and maximize its square footage by developing a design that takes advantage of a sloping site.

For patients, the new medical office building (MOB) improves their experience with clear wayfinding and supports those with neurological disorders by utilizing appropriate colors, biomimicry, and strategically placed art. In addition, the plan provides clear delineation of public, clinical, and staff zones and the interiors incorporate wellness supporting design elements. Specific, universal interior design choices were made to support patients of all ages and across the neuro-spectrum. For example, someone with reduced vision can safely navigate the building thanks to flooring surfaces that maintain consistent colorways with subtle patterning, regardless of material, which mitigates the perception of visual “holes” in the floor that can disorient patients. Careful attention to contrast carries through the finish and furnishings palette, aiding in depth perception.

Project Highlights

WELL Environment
Abundant Natural Light
Access, Safety, and Wayfinding Design Concepts